top of page

Fibromyalgie en massages

Bijgewerkt op: 3 apr.

Inspiratie hoe je positief met chronische pijn om kunt gaan.

Wij zijn ervaringsdeskundige op het gebied van de Fibromyalgie Tenderpoints


Fibromyalgie is een vervelend pijnsyndroom. Waar je jarenlang onder gebukt kan gaan, je plezier in het dagelijkse leven op vele vlakken kan bederven. Mensen met fibromyalgie ervaren pijn in het lichaam, waarvoor geen directe medische oorzaak gevonden kan worden.

De klachten van fibromyalgie kunnen plaatsvinden door het hele lichaam, maar zich ook concentreren op specifieke plaatsen. Fibromyalgie is vaak te herleiden tot specifieke pijnpunten of gevoelige plekken in het lichaam.

Dit worden ook fibromyalgie tenderpoints genoemd, ofwel drukpunten.

De benaming komt voort uit het feit dat er een duidelijk waarneembare pijnreflex plaatsvind bij het uitvoeren van (lichte) druk op deze punten.

Fibromyalgie is grotendeels het gevolg van extreme en langdurige spanningen.

Een burn-out of PTSS, zijn een van de bekende voorliggende factoren die mee spelen.


Psychologische oorzaken:


- veel zelfopgelegde druk (perfectionisme, graag aardig gevonden willen worden, verantwoordelijkheden van anderen op je nemen, slecht grenzen aangeven, gevoelens binnen houden

- emoties onderdrukken

- bekende bijkomende klachten : migraine, huidpijn, haarpijn, droge huid, tranende ogen, krachtverlies, concentratieproblemen, oververmoeidheid, wisselende stemmingen, slapenloosheid.

Het lichaam verzuurd snel de "accu" wordt te langzaam opgeladen.

Ontspannen en jezelf dwingen tot bewegen wordt moeilijk bij dagelijkse pijn.

Vaak wordt medicatie voorgeschreven om de pijn te verlichten, de geest rust te geven.

De specifiekere fibromyalgie tenderpoints bevinden zich:

· De onderzijde van de achterkant van je schedel.

· De schouderlijn, waar de nek in de schouder overgaat.

· 5 cm onder de bovenste schouderlijn, op de schouderbladen.

· Voorkant van de hals, richting de zijkanten.

· Onder de hals, bij de connectie van het sleutelbeen en het borstbeen.

· Aan de binnenkant van de ellenboog, onder de plooi.

· Weerszijde van ruggengraat, ten hoogte van de navel.

· De zijkant van je heupen, ten hoogte van de billen.

· Aan de binnenkant van de benen, 2 centimeter boven de knieschijf.

De meeste pijn is vaak in de nacht, waardoor je zeer slecht tot nauwelijks slaapt en zodoende kom je niet tot rust en is er geen lichamelijk herstel. Dus is het belangrijk deze vicieuze cirkel te doorbreken. Meerdere massages in een bepaalde tijdsperiode kan veel verlichting geven door pijnklachten te verminderen en de slaap te bevorderen.

Het doel van de massage is: - lichaam en geest tot rust brengen - stress en pijn in het lichaam verminderen - verbetering van de gewrichtsbeweeglijkheid - verlichting van spierkrampen - meer zuurstof in de spieren te krijgen, waardoor minder verzuring optreed - de slaap bevorderen

- het lichaam helpen de afvalstoffen te laten afvloeien - vrijgeven van de natuurlijke pijnstiller – endorfine, endorfine is een klein, eiwitachtige stofje dat je hypofyse produceert bij onder andere pijn, stress, liefde, opwinding en fysieke inspanning.

Het hormoonstofje is net als bijvoorbeeld dopamine en serotonine een neurotransmitter.

Het stimuleren van de bijnieren, bij de Thaise voet massage heeft veel effect op bijvoorbeeld de hormoonregulering, cortisol, aldosteron, de androgenen, adrenaline en noradrenaline.


Over ons.

Ilse had ptss, twee goedaardige bijniertumoren en fibromyalgie alle veroorzaakt door langdurig onder angst, stress en hoogspanning te "moeten" leven. Rust, begrip, openheid, grenzen aangeven, genieten waren de sleutelwoorden. De sleutel tot het herstelproces kwam van Jerry, die Ilse het advies gaf naar het reuma instituut te gaan, daar werd duidelijk wat er in haar hersenen en haar lichaam aan de hand was. Ze besloot naar Jerry te verhuizen en het levenspatroon uit de drukke stad te veranderen in de vrijheid van het naturisme. Het roer ging pas echt drastisch om in 2015, na de diagnose van de bijniertumoren, ze kon de groei van de tumoren stabiliseren door stress volledig uit te bannen en de inspanning/ontspanningspatroon aan te passen naar wat ze wel kon, zo kon een operatie voorkomen worden die haar afhankelijk zou maken van levenslange hormoonmedicatie. In 2020, kreeg ze van haar oncoloog te horen dat de bijniertumorgroei was gestabiliseerd, een operatie was niet meer nodig.


Jerry had 10 jaar Fibromyalgie, spanning een ongelukkig leven en teleurstellingen maakte hem letterlijk ziek. In 2002 ging de knop om bij hem door te kiezen voor zichzelf, als naturist te wonen en leven op Naturistenpark Flevo-Natuur.

Alle negatieve ballast heeft hij inmiddels achter zich gelaten, wat niet zonder slag of stoot gegaan is.

Door deze aandoening leer je ook leven met teleurstellingen. Hij is degene die Ilse kan bijgestaan in haar proces, we begrijpen heel goed welke obstakels je iedere dag moet nemen om je lekker in je vel te voelen, welke valkuilen er zijn om je binnen een paar uur op non-actief te zetten.

Omdat we elkaar steunen in goede en slechte dagen, elkaar ruimte geven is dankzij doorzetting, humor en liefdevolle aandacht een stevige basis gelegd onze droom te verwezenlijken.

Het is gelukt om na een lange tijd te leven met ook soms nog pijn, toch zonder gebruik van zware medicaties zoals antidepressiva de draad op te pakken. Ons motto "wat vandaag niet lukt, lukt morgen wel"


Wat kunnen wij voor jou betekenen door onze ervaring in te zetten om jou te helpen.

We bieden hydrotherapie, verschillende lichte ontspanningsmassages, de ruimte om wandelingen te maken of fietsen in mooi aangelegde bossen rondom het naturistenlogement, zonder overbelasting van je lichaam en daarna relaxen in de tuin. En heel belangrijk, veel gezelligheid en ontspanning.

Vergeet de problemen van thuis, je werk en alle andere stressfactoren.

Je hoofd en lichaam leeg maken, weer genieten van je leven, door de leefstijl ook even te doorbreken, jezelf op tijd rust en vrijheid gunnen het zijn de “sleutels” die de sloten in je lichaam openen.


108 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page